Elke vakantie heb ik zeeën met tijd. Tijd om te besteden aan mijn favoriete hobby’s.
Dit keer heb ik weer een boek uitgelezen, “Het Mirakel Merkel”. Ik wilde het graag lezen omdat ik benieuwd was hoe Angela Merkel zo aan de top is gekomen en wat haar drijfveren zijn.

 

869789054293286_fcovr

Angela Merkel, geboren op 17 juli 1954 is een vrouw die degelijkheid uitstraalt. Ze loopt zeker niet met de laatste mode mee, op zijn zachtst uitgedrukt.

Ze is geboren in Hamburg, West Duitsland. Opgegroeid in de DDR. Moeder Herlind kon de wens van Angela’s vader, de lutherse dominee Horst Kasner niet weerstaan en volgde hem naar Quitzow,  Brandenburg. Zo raakte Angela ook daar verzeild. Angela’s moeder was lerares Latijn en Engels, maar mocht haar beroep in de DDR als vrouw van een predikant niet uitoefenen.

Angela is altijd betrokken geweest in politieke partijen. Ze was lid van de Junge Pioneiere, later de FDJ. (Freie Deutsche Jugend.), de jongerenpartij van de communistische partij.  Ze deed niet mee met de plechtigheid van de Jugendwehe, de atheistische tegenhanger van kerkelijke rituelen, maar deed belijdenis op 3 mei 1970 ub de evangelische Maria-Magdalenakerk in Templin.

Haar lievelingsvakken op school waren Russisch en Engels. Ze organiseerde graag evenementen. Structuur geven aan het leven, chaos vermijdend.

Uiteindelijk ging ze Natuurkunde studeren, omdat ze de relativiteitstheorie van Einstein wilde begrijpen en ze benieuwd was naar de gedachtenwereld van Robert Oppenheimer.  Uiteindelijk kreeg ze na haar studie een baan aan de Academie der Wetenschappen in Oost Berlijn.  In 1986 promoveerde ze. Haar werkstuk ging over het thema “Wat is de socialistische levenswijze?”

Na de val van de muur wilde ze de Bondsdag in, het duitse parlement. En ze wilde invoering van de markteconomie. Ze bezocht een aantal politieke bijeenkomsten, alleen of met haar chef van de academie. De chef ging voor de SPD, maar Angela Merkel ging verder zoeken. Uiteindelijk sloot ze zich aan bij de DA, Demoktratischer Aufbruch. Net opgericht voor de val van de muur op 1 oktober 1989.

Wolfgang Schnur, de voorzitter vroeg hulp van Merkel om perswoordvoerster van de partij kon worden. Schnur bleek een spion van de Stasi en trad af. Een grote teleurstelling voor ANgela Merkel in haar partijgenoot. De partij deed het bij de verkiezingen van 18 maart 1990 niet zo goed meer.

 

Merkel werd gevraagd door Lothar de Maiziere, om plaatsvervangend woordvoerder van zijn regering te worden. Hierna werkte ze als medewerker op het Bundespresseamt van het herenigde Duitsland. Pal voor de Duitse hereniging fuseerden de Ost-CDU, met de DA daarin. De partij van Merkel. En de West-Duitse CDU van Helmut Kohl. Merkel won later het Direktmandat in haar regio op 2 december 1990.

In 1991 besloot de Bondsdag met een krappe meerderheid dat de hoofdstad Berlijn ook de regeringsstad van het herenigde Duitsland zou worden. In 1999 werd dit pas werkelijkheid. Merkel werd minister voor Vrouwenzaken. In 1994 vroeg Kohl Merkel minister van Milieuzaken, Natuurbescherming en nucleaire veiligheid te worden.

 

In 1998 trad Kohl af. Wolfgang Schäuble volgde Kohl op als voorzitter van de partij. Hij vroeg Merkel Generalsekretarin te worden; lkeiding geven aan het partij apparaat. Op de partijdag in 2000 werd zij gekozen als partijvoorzitter.

Wat maakt Angela Merkel zo’n goede kandidaat?
Na het lezen van dit boek, waarin je ook in detail leest hoe ze aan haar werkplekken is gekomen en hoe ze het zelf heeft ervaren vind ik het noemenswaardig hoe rustig Angela Merkel is. Ze heeft een poker face en reageert nooit meteen, maar denkt eerst goed na. In dit boek blijkt ook dat ze met kleine pasjes een zekere tred hebt en met grote stappen is je snelheid wellicht groter maar als je de verkeerde weg inslaat, is de weg terug langer. En belangrijk is niet hoe groot je stappen zijn, maar dat je weet waar je heen wilt.

Ik heb genoten van haar doorzettingsvermogen, harde werken en communicatievaardigheden. Het is zeker een vrouw die ik nog zal volgen.

 

 

Advertenties