4969_1

Ik heb een boekentik de afgelopen week. Ik verslind het ene na het andere boek.

Ik heb meerdere boeken uitgelezen deze week die te maken hebben met consuminderen.

1. Consuminderen met kinderen van Marieke Henselmans beschrijft op een leuke manier wat je zoal kunt doen om bewust om te gaan met spullen, bij het krijgen van een kind of kinderen. Ook geeft ze hele bruikbare tips wat zij destijds aanschafte en ook waarom.

Enkele tips die ik hieruit echt ga meenemen.

1. Controleren waar de luiers het goedkoopst zijn

2. Na het geven van borstvoeding, ga ik over op koemelk-water mengsel en daarna halfvolle melk. Tegenwoordig hebben ze zoveel opvolgmelk soorten, wat helemaal niet nodig is. In het boek beschrijft Marieke ook wat de besparingen zijn van verschillende opties.

3. I.p.v. oliedoekjes, washandjes gebruiken voor het schoonmaken van de billetjes. Oliedoekjes kosten ongeveer 2,5 eurocent per stuk volgens Marieke. Bovendien wrijf je met olie de viezigheid in de huid en legt er nog een vettig laagje overheen.

4. De tip om een bouncer te kopen, een soort schommel waar de baby in kan zitten en springen. En een goede draagzak.

5. Als je op visite gaat bij iemand met je kind, dan niet alle spullen mee nemen. Maar een paar luiers, de kinderstoel en de rest daar regelen.

6. Als het kind stevig zit in de kinderstoel, twee keer per dag een kwartiertje op het potje zetten met een bekertje drinken, een boekje en wat speelgoed. Het doel was dat de kinderen het verbonden met gezellig opstaan, wat drinken, spelen en een veilige plaats.

7. Voor uitstapjes geeft de ANWB de gids Op stap in Nederland uit. Met voordelige uitjes, voor leden is de gids gratis af te halen. Enkele uitstapjes onder de tien euro: Ecodrome, Bevrijdingsmuseum Groesbeek, Reptielen Zoo Vlissingen, Museon Den Haag, Fort Kijkduin, Zandsculptuur Apeldoorn, Speelpark Klein Twiserland Tegelen, Bal-lorig Almere, Kabouterland Exloo, Kameleondorp.nl, Attractiepark Nienoord Leek, Vlinderparadijs Havelte, Natuurcentrum Enschede, Watervogelpark Betuwemeer, Boomkroonpad Drouwen, Kasteeltuin ter Haar, Speeltuin Groenendaal Heemstede of Speeltuin Geenhoven Valkenswaard.

Ook een aanrader zou zijn de Kidsgids Nederland, met uitjes in het hele land gebundeld rond een aantal thema’s.

2. Dat doen we zelf wel- eenvoudig leven met Teunie van Teunie Lijck-Bakker

Een medeblogster die ik tegenwoordig ook volg, heeft haar eigen boek geschreven. Zij vertelt hoe haar zoektocht met een groot gezin is gegaan rondom consuminderen. Van haar heb ik vooral geleerd hoe je organisatorisch je huishouden op orde kunt houden en er veel plezier aan kunt beleven. Samen met de kinderen elke week een aantal klusjes. 1 x per maand de grote boodschappenlijst doornemen en online bestellen, bij de groenteboer om de 3 weken verse groente bestellen. Simpele, maar heerlijke recepten maken en vooral het samen doen en samen beleven staat in haar boek centraal. Kinderen bewust maken van het bestedingspatroon. En de echte waarden, weer op waarde schatten.

3. Een rijk leven zonder geld van Heidemarie Schwermer

Ik meen dat ik de titel van dit boek uit een van de bovenstaande boeken haalde. Hoe dan ook, ik ben erg blij dat ik het heb gelezen. Het gaat over een duitse vrouw die een idealistisch beeld voor ogen heeft. Samen delen, en niet afhankelijk zijn van de staat. Zelf meer verantwoordelijkheid dragen. Volgens het principe “geven”, maar ook evenredig “nemen” vertelt ze over haar ervaringen. Ze start een geef en neem winkel op, bewoont huizen van mensen die op vakantie zijn en in ruil daarvoor krijgt ze inwoning en eten. Door schoon te maken, ruilt ze voor internetdiensten of eten. Kortom, ze leeft inmiddels al jaren zonder geld om meer vrijheid te krijgen. 

Al eerder heb ik een boek gelezen van een vrouw die van heel weinig rondkwam. Grappig vind ik wel dat beiden lerares waren. Dat boek heette Leven van een euro per dag, Kath Kelly.

In deze boeken vind ik veel inspiratie om door te gaan. Heidemarie Schwermer geeft bovendien aan dat je het in stapjes moet uitzetten. Achterin haar boek heeft ze ook nog een korte handleiding voor de lezer. Want uiteindelijk hoopt ze de lezer toch te inspireren en in zekere mate op weg te helpen naar een nieuwe weg.

1. Neem een schrift om dingen die u belangrijk vindt in op te schrijven.
2. Schrijf in dit gedachteboek of dagboek (hoe u het boek ook noemen wilt) wat u altijd al heeft beziggehouden. Of wat u vroeger eens heeft beziggehouden. Muziek, ontmoetingen, techniek, literatuur, schilderkunst wat dan ook. Het gaat eromte ontdekken welke taak u voor dit leven op u heeft genomen. Of op u zal nemen.
3. Schrijf ’s avonds in het boek hoe uw dag is geweest. Houd voornamelijk positieve gevoelens vast.
4. Schrijf op hoe u zich uw ideale leven voorstelt. Hoe wilt u wonen? Met wie? Wat zou u het liefste doen? Leg u zelf geen enkele beperkingen op, in dit boek kan alles.
5. Schrijf op hoe u andere mensen ziet. Wat stoort u? Wat bevalt u heel goed aan iemand?
6. Houd een ‘woeste dag’ waar op u zich laat leiden (hiermee bedoelt ze, laat alles een dag op je afkomen. Stap gewoon in de bus en ga heen wat in je opkomt. )
7. Schrijf op waarvoor u dankbaar zou kunnen zijn in het leven.
8. Probeer erachter te komen wat u heel erg leuk vindt. Gun uzelf dat plezier.
9. Gebruik een kistje om dingen in te stoppen die u niet meer nodig heeft. Bied elke bezoeker aan om iets uit de kist te pakken.
10. Zet ergens een ‘Geef en Neem ‘ wand op., Op uw werk, in uw woning of in een café. Waar dan ook.
11. Denk aan uw dromen.
12. Vergeet nooit om te lachen.

Advertenties